Quinoa salade met avocado en tuinbonen

door: Nelly

Quinoa lijkt een graansoort maar is eigenlijk familie van de spinazie, al zou je dat niet zeggen als je deze eigenaardige witte bolletjes ziet. Het bevat veel proteïne, maar weinig calorieën. Ideaal produkt dus als je wil afvallen.
Deze voedzame maaltijdsalade komt uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi.

Benodigdheden voor 4 personen

220 gr Quinoa – 500 gr Gedopte tuinbonen (vers of diepvries) – 2 middelgrote citroenen – 2 kleine rijpe avocado’s – 2 tenen knoflook. – 200 gr lange radijzen – 50 gr paarse radijscress – 1 el gemalen komijn – 3/4 dl olijfolie – 1/4 tl gedroogde chilivlokken – peper en zout

Bereiding (ca 20 min.)

Doe de Quinoa in een pan met royaal water, breng het aan de kook en laat het 9 minuten zachtjes koken.

Hak ondertussen de knoflook fijn, en snij de radijsjes overlangs doormidden.
Snijd aan beide kanten het kapje van de citroenen. Zet ze op een snijplank en snij de schil en het witte vlies eraf. Hou vervolgens de citroen boven een grote schaal en snij de parten vruchtvlees tussen de vliezen uit.
Knijp de vliezen boven de schaal uit om al het sap en de partjes te gebruiken.

Giet de Quinoa af in een zeef, spoel met koud water en laat het drogen.

Doe de tuinbonen in een pan met zachtjes kokend water, breng het weer aan de kook en giet ze vervolgens direkt af in een vergiet of zeef. Spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken. Druk vervolgens de tuinbonen voorzichtig uit de vliezen. Zet de boontjes apart.

Schil de avocado’s, snij ze doormidden en verwijder de pit.
Snij de helften in dunne plakken en wentel ze in de schaal door het citroensap.

Doe de droge Quinoa in de schaal, en voeg ook tuinbonen, knoflook, radijs, helft van de cress, komijn, olijfolie en chilivlokken toe. Klein beetje zout en peper toevoegen, en alles luchtig doorscheppen.

Schep de salade op een bord en garneer met de rest van de radijscress.
Geef er een lekker stuk brood bij.

Ook lekker: