Na het lezen van lovende recensies over dit recept op het Twitter-account van Nigella Lawson, besloot ik het zelf ook uit te proberen. De smaak is inderdaad voortreffelijk en de presentatie is verrassend anders dan anders. Het kan wel een uitdaging zijn om de taart mooi op te dienen, vanwege het brosse en knapperige filodeeg, maar dit draagt juist bij aan de smaakbeleving. Een rijke, warme mix van Midden-Oosterse specerijen kan ook prima worden gebruikt. Op de foto staat de taart met de helft van de vulling. Als je het recept volgt, zal de taart hoger zijn.
Benodigdheden voor 6 personen
½ tl komijnzaad – 1 kleine ui – 2 el olijfolie – ½ tl kurkuma – 1 tl gemalen koriander – 3 kleine courgettes – 125g basmati rijst – 500ml groenten- of kippenbouillon
800g kikkererwten (blik of pot) – 100g gesmolten boter – 200g filodeeg
Bereiding (ca 30 min.)
Laat het filodeeg ontdooien.
Maak de bouillon.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Meet de rijst af.
Smelt de boter.
Snipper de ui. Was en snij de courgettes in kleine blokjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak op laag vuur de komijnzaadjes (½ tl) samen met de ui tot de ui zacht is.
Voeg de kurkuma (½ tl) en de koriander (1 tl) toe.
Voeg na ongeveer 5 minuten de courgette toe en zet het vuur hoog om te voorkomen dat de courgette te waterig wordt.
Als de courgette zacht is kan de rijst ook in de pan.
Roer goed zodat alle rijst bedekt is met een klein laagje olie.
Voeg vervolgens steeds een beetje bouillon toe terwijl je blijft roeren. (de risotto-manier)
Op het moment dat alle bouillon is opgenomen door de rijst is de rijst als het goed is ook gaar.
Haal de pan van het vuur en voeg de uitgelekte kikkererwten er door.
Proef of er nog wat extra kruiden of zout toegevoegd moet worden.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een springvorm van 22 cm in met wat gesmolten boter.
Verdeel ongeveer ¾ van het filodeeg over de bodem en zijkanten van de springvorm en beboter elk velletje zodat ze goed aan elkaar plakken.
Laat de velletjes deeg aan de zijkanten over de rand hangen.
Stort het rijstmengsel in de springvorm en vouw de randen van het deeg naar binnen, over de vulling.
Beboter de laatste velletjes filodeeg en verfrommel ze een beetje op de bovenkant als een soort creatieve deksel.
Beboter de bovenkant nog een keer in zijn geheel en zet de taart in de oven.
Na ongeveer 20 minuten is de bovenkant van de rijsttaart mooi gekleurd en de vulling goed warm.