mei 142017
 

Een klassiek appeltaart zonder poespas. De appels in de hoofdrol. Gebruik Cox, Goudreinetten of JonaGold. Voor een springvorm van 22-24 cm heb 1200 gram netto aan appels nodig. Bij appels van een gemiddelde grootte heb je dan ongeveer 8 appels nodig.

appeltaart

Benodigdheden voor 1 taart, 10 punten | 450 Kcal pp

300 g bloem – 2 maal 100 g suiker – 0.5 tl zout – 200 g koude boter – 1 ei – 1 eidooier – 2 el ijskoud water – 60 g paneermeel – 8 appels – 60 g rozijnen – 4 tl kaneelpoeder – 2 el custardpoeder – scheutje room – 2 el abrikozenjam

Bereiding (ca 30 min plus 1,5 uur wachttijd)

Meng de bloem met 100 gr suiker en het zout op je werkblad.
Maak een grote kuil in het midden, en doe hier het ei, de in blokjes gesneden boter en twee eetlepels koud water in.
Voeg alles samen samen (werk van buiten naar binnen) tot je een soepel deeg hebt.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.
Wel de rozijnen alvast in lauwwarm water (minimaal 15 minuten).
Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap van 30 centimeter doorsnede. Hou de rest van het deeg apart.
Vet de springvorm in en bekleed boden en randen met het deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel.

De vulling:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat de gewelde rozijnen uitlekken, en doe deze in een grote schaal.
Schil de appels, snij de appels in kwarten en verwijder het klokhuis.
Snij de kwarten vervolgens in de breedte in dunne plakjes (ca. 1 cm dik)
Doe de appelschijfjes in de grote schaal bij de rozijnen en voeg vervolgens de suiker (100 gr), kaneel (4 tl) en custardpoeder (2 el).
Meng alles goed door elkaar (met de handen werkt het beste).
Doe de vulling in de vorm, verdeel goed en druk stevig aan. Hoe steviger je aandrukt, hoe makkelijker de taart straks in mooie punten te snijden is.

Rol de rest van het deeg uit (bebloem nog even het werkblad en deegroller) en snij enkele lange repen die je kruiselings over de taart legt.

Roer een eidooier los met wat room, en bestrijk de bovenkant zodat het deeg mooi bruin kan kleuren.

Bak de taart in ca. 1 uur af.
Laat af koelen, en verwijder de springvorm.

Roer twee eetlepels abrikozenjam los in een schaaltje en bestrijk de boven- en zijkant van de taart met de jam.
Hiervan gaat de taart mooi van glimmen.