Linzenstamppot met gesmoorde sjalotjes

door: Eleanne

Buiten waaide en regende het flink. Tijd voor een lekker stamppotje van Ottolenghi uit Plenty More. Vooral het smoren van de sjalotjes maakt dit gerecht helemaal af, en het ruikt heerlijk in de keuken. Ik heb het me wat makkelijker gemaakt door een blikje linzen te gebruiken.

Benodigdheden voor 2 personen

10 á 15 sjalotten, 20 als je cocktailuitjes gebruikt -2 el olijfolie – 200 ml rode wijn – 100 ml groentebouillon – 1 laurierblaadje – 1 tl zwarte peperkorrels – 2 takjes tijm – 1 tl suiker
Klontje boter – klein blikje linzen, uitgelekt – 1/2 selderijknol – 2 wortelen – 1/2 pompoen – 1 grote zoete aardappel – 2 el ahornsiroop – 1 tl gemalen komijnzaad – boter – Peper en zout

Bereiding (ca 20 min.)

Sjalotjes:
Maak de sjalot schoon
Doe de olie in een pan en bak de sjalotten ongeveer 5 minuten al omscheppend op middenhoog vuur tot ze gekleurd zijn.
Voeg de wijn, bouillon, laurier, peperkorrels, tijm, suiker en een snuf zout toe.
Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag, en smoor de sjalotten ongeveer 1 uur tot ze zacht zijn.
Haal dan het deksel van de pan, draai het vuur hoger en laat de sjalotten 8 minuten zachtjes koken tot de vloeistof voor de helft is ingekookt.
Schep de sjalotten uit de pan en houd ze warm in een schaal.
Roer de boter door de saus en zet opzij.
Stamppot:
Laat het blikje linzen uitlekken.
Schil de wortelen, knolselderij, pompoen en zoete aardappel.
Snij de groenten in stukken (grote dobbelstenen).
Breng een grote pan met water aan de kook, voeg de knolselderij en wortel toe en kook deze 10 minuten.
Doe dan de pompoen en zoete aardappel erbij en kook nog 10-15 minuten tot alle groenten gaar zijn.
Giet de groenten af, schud ze zoveel mogelijk droog en stamp ze met een pureestamper fijn.
Voeg boter, ahornsiroop, komijn, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper toe.
Roer alles goed door elkaar en roer tot slot ook de linzen erdoor.
Verdeel de stamp over de borden. Verdeel de sjalotten erover en schep er wat van de saus overheen (niet te veel anders wordt het een kleffe bedoeling).

Ook lekker: