Lasagne met paddenstoelen en spinazie

door: Carla

Een lekker ovengerecht van Cornelia Poletto. Zonder de pancetta een goed vegetarisch hoofdgerecht om van te smullen.

Benodigdheden voor 4 personen

600 gemengde paddenstoelen – 2 sjalotten – 6 eetlepels boter – 150 g pancetta – 1 tl tijmblaadjes – Peper – Zout – nootmuskaat – 500 g spinazieblaadjes – 2 teentjes knoflook – 2 vleestomaten – 150 g mozzarella – 6 tot 8 verse lasagne vellen – 80 g geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino – 200 ml tomatensaus – 60 g Parmezaanse kaas – 1 soeplepel bechamelsaus.

Bereiding (ca 20 min. + 40 minuten oventijd)

Maak de paddenstoelen schoon en hak ze in grove stukken. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Snij de Pancetta in kleine stukjes en bak een paar minuten (zonder olie) in een pan tot ze krokant zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voeg een eetlepel boter toe aan het uitgebakken vet in de pan van de pancetta en bak hierin de paddenstoelen een paar minuten.
Voeg de fijngehakte sjalotten en tijm toe en bak het kort.
Breng het paddenstoelenmengsel vervolgens op smaak met zout en peper naar smaak. Zet apart.

Was spinazie en droog deze.
Pel de knoflook en snijd ze in plakjes en bak ze vervolgens kort in twee eetlepels hete boter. Voeg de spinazie toe en bak tot deze geslonken is.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet apart.
Was de tomaten en snijd ze in plakjes.
Laat de mozzarella uitlekken en snijd ze in plakjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter een ovenvaste schaal (ca. 40 x 25 cm).
Laag 1:
Leg op de bodem van de schaal een laag lasagnevellen.
Vervolgens de volgende laagjes aanbrengen:
– helft van de spinazie
– helft van de champignons
– klein beetje bechamel
– bestrooien met geraspte pecorino.
– Pancetta
Laag 2:
– Lasagnevellen
– plakken Tomaat (bestrooien met zout en peper)
– dotjes tomatensaus
– plakken mozzarella
Laag 3:
– Lasagnevellen
– De rest van de spinazie
– De rest van de paddenstoelen
– Bechamelsaus (niet te veel, maar zodanig dat de lasagnevellen bedekt zijn.
– Rasp wat Parmezaanse kaas over het geheel en hier en daar een klontje boter.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat deze 30 tot 40 minuten bakken.

Ook lekker: