Knolselderij en linzen met hazelnoten en munt

door: Nelly

Dien het warm op met met een salade van radijs, komkommer en dille aangemaakt met zure room en olijfolie. Of af laten koelen als lunch of picknick. Een recept van Yotam Ottolenghi.

Benodigdheden voor 4 personen

60 gr hele hazelnoten met vlies -200 gr Puy-linzen – 7 dl Water – 2 larierblaadjes – 4 takjes tijm – 1 kleine knolselderij 650 gr, geschild en 1 cm dikke plakjes gesneden – 4 el Olijfolie – 3 el hazelnootolie – 3 el rodewijnazijn – 4 el fijngesneden munt – Zout, peper

Bereiding (ca. 30 min.)

Verhit de oven tot 140 graden, en rooster de hazelnoten. Af laten koelen en grof hakken.
Doe de linzen met het water, de laurier en de tijm in een kleine pan. Breng aan de kook en laat ze 15 tot 20 minuten zachtjes beetgaar koken. Stort ze in een vergiet.
Kook intussen in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout8 tot 12 minuten net gaar. Giet ze af.
Vermeng de nog warme linzen (als ze koud zijn zuigen ze olie niet op) in een schaal met de olijfolie, 2 el hazelnootolie, azijn, wat zwarte peper en royaal zout.
Meng de knolselderij erdoor. Proef af met evt extra peper en zout.

Meng om het gerecht direkt op te dienen de helft van de muxnt en de helft van de hazelnoten erdoor. Schep het in een schaal en sprenkel de overgebleven hazelnootolie erover.
Garneer net de rest van de munt en hazelnoten.

Laat het grecht om het koud te geven afkoelen, proef en voeg zonodig nog wat azijn toe.
Voeg hazelnootolie, munt en hazelnoten toe op dezelfde manier als bij warm opdienen.

Ook lekker: