Een hoofdgerecht dat ook goed tijdens de lunch gegeten kan worden. Als er geen zuring te krijgen is kan ook verse spinazie worden gebruikt. Verdubbel dan wel de hoeveelheid citroensap. Een gerecht van Yotam Ottolenghi
Benodigdheden voor 4 personen
450 gr boterbonen (blik) – 60 gr boter – olijfolie – 8 bosuien – 1 teen knoflook – 2 rode chilipepers – 200 gr zuring – 2 tl sumak – zout – 1,5 tl citroensap – 150 gr feta – handvol verse kruiden (dille of kervel)
Bereiding (ca. 20 min.)
Laat de boterbonen uitlekken in een vergiet.
Snij de bosuien over de lengte in lange repen, hak de knoflook fijn, verwijder de zaadjes uit de chilipepers en snij deze in ringetjes, snij de zuring in reepjes van 2 cm, hak de kruiden fijn.
Verhit 60 gr boter in een grote koekenpan en voeg zoveel bonen toe dat de bodem geheel bedekt is. Bij grotere porties of een kleine pan de bonen in meerdere porties bakken.
Bak de bonen op middelhoog vuur in ca. 2 minuten aan elke kant, tot het vlies mooi goudbruin is. Stort ze in een schaal en bak eventueel het volgende portie.
Voeg bij de laatste portie als de bonen bijna klaar zijn de bosui, knoflook, chilipepers en zuring toe.
Bak alles een minuut.
Doe nu alle bonen in de pan, neem van het vuur maak op smaak met wat zout.
Laat de bonen koud worden of houd ze lauw.
Proef het gerecht en voeg citroensap toe. Bestrooi het geheel met verkruimelde feta, de sumak en de fijngehakte kruiden.
Sprenkel er tot slot wat olijfolie over.