Bloemkool Goreng

door: Nelly

Laat je niet misleiden door de titel van dit recept. Bloemkool ter vervanging van rijst is echt heerlijk. Zeker één van mijn favoriete recepten tot nu toe. Gebaseerd op een recept van Donal Skehan, uit het kookboek “Vers”.

Benodigdheden voor 2 personen | 390 Kcal pp

½ (grote) bloemkool – 8 (grote gepelde) garnalen – 2 wortels – 4 lente-uitjes – 75 g doperwten (diepvries) – 2 el ketjap manis – olijfolie – 2 sjalotjes – 1 rode peper – 2 knoflooktenen – 4 cm verse gember – 1 tl korianderpoeder – 1 tl kurkuma – ½ limoen – zout – 2 eieren – kroepoek

Bereiding (ca 20 min)

Ontdooi de garnalen, verwijder de schil en darmkanaal. Dep droog.
Laat de doperwten alvast een beetje ontdooien.
Hak de bloemkool in stukken (ook een groot gedeelte van de stronk) , en maal deze fijn met behulp van een hakmolen.
Zet de bloemkool apart, en zet de hakmolen ook even aan het werk voor de boemboe.
Pel de sjalotjes en de knoflook, en hak in grove stukken. Doe deze in het bakje van de hakmolen.
Doe hier ook de rode peper (met zaadjes), geraspte gember, rasp en sap van de halve limoen, korianderpoeder, kurkuma en een snuf zout bij.
Pureer de boemboe tot een smeuïge massa.
Snij de schoon geschraapte wortels in dunne plakjes, en de lente-ui in dunne ringetjes.
Verhit een beetje olijfolie in wok of hapjespan en bak eerst op hoog vuur de helft van de boemboe. Voeg na 1 minuut de wortel en lente-ui toe, en bak het geheel nog zo’n drie minuten.
Voeg dan de doperwten en garnalen toe.
Bak nog even 1 minuut tot de garnalen roze zijn.
Schep alles uit de pan in een schaal, en dek deze af met een bord of alufolie om het warm te houden.
Zet de pan weer terug op het vuur, met een nieuwe scheut olie, en de rest van de boemboe.
Bak de boemboe wederom 1 minuut, en voeg vervolgens de bloemkool toe, samen met de ketjap.
Roerbak de bloemkool ongeveer 4 tot 5 minuten, tot het lekker warm is het kruidenmengel lekker in de bloemkool is ingetrokken.
Voeg daarna het garnalenmengsel toe aan de pan, en zet het vuur laag.
Bak vervolgens 2 eitjes.
Serveer de bloemkoolnasi met een gebakken eitje en wat kroepoek.

Ook lekker: