Op koningsdag mogen de tompoezen natuurlijk niet ontbreken. Dit recept komt uit het “Handboek oven” van Karin Luiten. Het vanillestokje was niet aanwezig in de voorraadkast, maar nog wel een zakje vanillesuiker voor de smaak. De cranberrysap maakt het glazuur mooi roze, dus vandaag is het: “Wilhelmus van Roze”. Wat de relatie is van dit gebakje met de admiraal en klein duimpje kan je hier nalezen.
Benodigdheden voor 6 personen
6 plakjes diepvriesroomboterbladerdeeg – 80 g poedersuiker – 2 el cranberrysap – 400 ml melk – 60 gr bloem – 60 gr suiker – 4 eidooiers – 1 vanillestokje – snufje zout
Bereiding (ca 10 min.)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en snij deze doormidden.
Leg ze op een bakplaat (met bakpapier) en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Bestrooi ze licht met wat poedersuiker en bak het deeg in circa 10 minuten gaar.
Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.
Maak ondertussen de vulling.
Breng de melk in een pan aan de kook met het schraapsel uit het vanillestokje of de vanillesuiker.
Meng in een kom met de mixer de bloem, suiker, eidooiers en zout.
Voeg hierna de melk toe en klop goed door.
Doe het mengsel vervolgens weer terug in de pan (eerst even schoonmaken) en kook het geheel ongeveer een minuutje tot de room lobbig en dik wordt.
Giet weer terug in de mengkom en mix de massa nog even stevig door.
Laat de room afkoelen.
Bestrijk de helft van de bladerdeegplakjes met glazuur.
Hiervoor meng je 60 gram poedersuiker met 1 of 2 lepels cranberrysap.
Verdeel vervolgens de koude room over de andere 6 plakjes bladerdeeg en plaats de roze “kapjes” er bovenop.
Laat ze minimaal een half uurtje opstijven in de koelkast.