Dit risotto recept is van Jamie Oliver. De lichtzoete smaak van de martini is heel goed te proeven en combineert goed met de paddenstoelen en peterselie.
Benodigdheden voor 4 personen:
– 300 gram risottorijst – 2 grote uien – 350 gram paddenstoelen (oesterzwammen, shiitakes, kastanjechampignons) – 15 gram peterselie – 4 teentjes knoflook – 1 eetlepel tijm – 16 knoflookgamba’s – 150 ml Martini of andere vermouth – 2 blokjes kippenbouillon – 75 gram Parmezaanse kaas
Bereiding (ca 30 min.)
Maak de kippenbouillon met 1,7 liter water.
Snipper de ui en twee tenen knoflook en fruit deze op laag vuur met wat olie en een klontje boter. Bak 10 minuten op laag vuur.
Voeg de risottorijst toe en bak dit ca. 1 minuut mee.
Giet de martini bij de risotto en laat verdampen. Het is belangrijk dat je goed roert zodat de rijst niet aanbakt.
Voeg nu schep voor schep de bouillon toe. Wacht met het toevoegen van een nieuwe schep bouillon totdat de vorige voor het grootste deel verdampt is. Doe dit tot de rijst zacht is (proef tussendoor). Dit duurt ongeveer 15 minuten en kost ongeveer 1,7 liter water met 2 bouillonblokjes.
Scheur of snijd alle paddenstoelen in stukjes en bak deze met 2 gehakte teentjes knoflook en 1 eetlepel tijm in een grote pan met wat olie, ca 2 minuten. Zet ze daarna 6 minuten in de oven op 200 graden.
Bak de gamba’s tot ze mooi dieproze zien.
Voeg na 15 minuten de Parmezaanse kaas en heel fijngehakte bladpeterselie toe aan de risotto, en peper en zout naar smaak.
Roer iets minder dan de helft van de paddenstoelen door de risotto. Schep de risotto op borden en verdeel de andere helft van de paddenstoelen hierover. Leg de gamba’s er op en rasp eventueel wat Parmezaanse kaas.