Albondigas en salsa roja

door: Nelly

Eigenlijk gehaktballetjes in tomatensaus, maar als spaanse tapa klinkt het lekkerder. Het blijkt overigens dat Tapa letterlijk `deksel` betekend. Het verhaal gaat dat men vroeger een stukje brood of een plakje ham op het glas legde om te voorkomen dat vliegen of andere insecten zich ook te goed deden aan je drankje. Ik neem aan dat ze dit niet met deze balletjes hebben geprobeerd…

Benodigdheden voor 4 personen

350 gr. gehakt (hoh) – 5 el gehakte peterselie – 2 t knoflook – 3 el paneermeel – 2 eieren – zout, peper – 2 el bloem – 3 el olijfolie Voor de saus: 1 fijngesneden ui – 1 rode paprika – 1 blikje gepelde tomaten – 4 el wijn of sherry – 1 laurierblaadje – 1 rode peper

Bereiding(ca. 30 min.)

Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Hak de peterselie fijn.
Kneed het gehakt, peterselie, knoflook, paneermeel, eieren, peper en zout goed door elkaar en rol er kleine balletjes van.
Rol de balletjes door de bloem en schud het overtollige bloem er af.
Bak de balletjes in goed hete olie bruin. Doe de balletjes in een schaal.
De saus:
Pel en snipper de ui. Snij de paprika in klein blokjes, en de rode peper fijn.
Fruit de ui, rode peper en paprika in het achtergebleven bakvet zacht. Voeg het blikje gepelde tomaten toe.
Voeg het laurierblaadje en de wijn of sherry toe. Goed roeren. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel 5 minuten pruttelen.
Voeg de balletjes weer toe in de pan en laat het geheel op een zacht vuur sudderen.
Bestrooi de albondigas voor het serveren nog met gehakte peterselie, en haal het laurierblaadje eruit.

Ook lekker: