jan 062013
 

Pastinaak, hoezo vergeten groente? Volgens ons helemaal hip, en nu in de hoofdrol in deze smakelijke stamppot.

Benodigdheden voor 4 personen

600 gr kruimige aardappelen – 1 prei – 600 gr pastinaken – 2 tenen knoflook – 3 el olijfolie – 100 ml magere melk – 3 bosuien – 300 g zalmfilet, in 4 stukken – 125 ml crème fraîche – 25 gr bieslook

Bereiding (ca 45 min.)

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snijd de prei in stukken van 3 cm. Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken.
Kneus de knoflook met het lemmet van een mes. Verdeel de pastinaak en knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 el olie.
Rooster ca. 20 min. in het midden van de oven.

Kook ondertussen de aardappelen en prei samen in water met zout in 20 min. gaar.
Giet de aardappelen en prei af en vang het kookvocht op.
Haal de bakplaat uit de oven en knijp de knoflook uit het velletje.
Stamp de aard­appelen, prei, pastinaak en knoflook fijn met de pureestamper.
Verwarm de melk en voeg samen met 150 ml van het opgevangen kookvocht en de in dunne ringetjes gesneden bosui toe.

Verhit ondertussen de grillpan. Bestrijk de zalm met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout.
Gril in 5 min. gaar, keer halverwege.
Meng de crème fraîche en fijngehakte bieslook.

Serveer de stamppot met de zalm en een lepel crème fraîche.