Groentetaart

door: Nelly

Er zijn natuurlijk talloze variaties mogelijk bij een groentetaart of quiche, maar de vulling kan al snel te vochtig zijn. Bak daarom eerst alle groenten en laat deze zo veel mogelijk uitlekken. Door wat bloem toe te voegen aan de eieren en een dun laagje paneermeel op de bodem kan het leed dat zompige bodem heet beperkt worden.

Benodigdheden voor 1 quiche

1 ui – 1 gele paprika – 1 rode puntpaprika – 1 courgette – 1 wortel – 8 cherrytomaatjes – kwart chorizoworst – bakje Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, salie) – peper – zout – 6 plakjes bladerdeeg – 4 eieren – 125 ml zure room of crème fraîche – 3 el bloem – pittige geraspte kaas

Bereiding (ca 15 min., plus 45 minuten oventijd)

Snij de worst in blokjes en bak deze zachtjes in een grote koekenpan (zonder olie) uit.
Haal de worstblokjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het vet in de pan.
Pel en snipper de ui.
Maak de overige groenten schoon en snij alles in kleine blokjes. De cherrytomaatjes halveren.

Fruit de ui in het bakvet van de chorizo. Voeg eventueel extra olijfolie toe als het nodig is.
Doe de rest van de groenten erbij en bak tot de groenten gaar, maar nog stevig is.
Breng op smaak met peper en zout.
Hevel de groentemassa over in een vergiet of zeef, en laat zoveel mogelijk vocht er uit lekken.

Haal ondertussen het bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een grote schaal en meng de eieren, bloem en room luchtig door elkaar met een vork of garde.
Snij de blaadjes van de kruiden fijn en roer deze samen met wat zout en flink peper door het beslag.
Meng als laatste wat geraspte kaas door het beslag.
Schep de groenten en de worst door het beslag en meng met een spatel tot één massa.

Vet een lage taart- of quichevorm in, en bekleed de bodem en randen met het deeg.
Druk stevig aan en prik enkele gaatjes in de bodem m.b.v. een vork.
Strooi een klein laagje paneermeel over de bodem.
Vul de quiche met het groentemengsel.
Bestrooi de bovenkant van de quiche royaal met geraspte kaas.

Bak de quiche in ongeveer 45 minuten gaar.

Ook lekker: