Moussaka

door: Nelly

Een beetje Griekse sferen op het balkon met dit gerecht, met een Griekse salade en een Grieks wijntje (retsina). Neem bij voorkeur lamsgehakt, maar rundergehakt kan natuurlijk ook.

Benodigdheden voor 4 personen

3 aubergines – 500 gr lamsgehakt – blik (400 gr) gepelde tomaten – 1 ui – 4 tenen knoflook – 1/2 el komijnpoeder – 1 el oregano – 1 tl cayennepeper – olijfolie – peper, zout – 40 gr boter – 40 gr bloem – ong 500 ml koude melk – 75 gr geraspte kaas (Old Amsterdam) – 1/2 tl nootmuskaat (vers geraspt)

Bereiding (ca 30 min. plus 40 min. oventijd)

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Doe 4 eetlepels olijfolie in een schaaltje en voeg hier twee uitgeperste tenen knoflook aan toe.
Was de aubergines, verwijder het kroontje en het kontje, en snij de aubergines vervolgens in de lengte in zo dun mogelijke plakken.
Leg de plakken aubergines op een bakplaat en bestrijk ze met de knoflook olie, en bestrooi vervolgens met peper en zout uit de molen.
Bak de aubergine tot ze gaar en zacht zijn. (afhankelijk van de dikte van de plakken zal dit 10 tot 20 minuten duren)

Maak ondertussen de gehaktsaus.
Pel en snipper de ui, en fruit deze in een grote koekenpan met olijfolie.
Voeg vervolgens het gehakt toe, samen met 2 tenen uitgeperste knoflook, 1/2 eetlepel komijnpoeder, 1 eetlepel oregano, 1 theelepel cayennepeper, snufje zout en peper.
Bak dit kort tot het gehakt rul gebakken is.
Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe (druk de tomaten iets kapot) en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.

De kaassaus is ook van te voren te maken. Dek deze dan afloop dan wel af met een laagje folie(dat voorkomt dat nare velletje op de saus na afloop.

Laat 40 gram boter zachtjes smelten in een steelpan.
Voeg daarna in een keer de 40 gram bloem toe en roer met een garde tot er een papje ontstaat. Blijf minimaal 2 minuten roeren tot de bloem gaar is.
Voeg vervolgens een flinke scheut koude melk toe, en blijf kloppen tegen de klontjes. Voeg steeds al kloppend net zoveel melk toe tot er een dunne saus ontstaat. Op een laag vuur ongeveer 10 minuten laten sudderen en af en toe nog een keertje roeren tegen klonteren en aanbranden.
Doe vervolgens de geraspte kaas, een snufje nootmuskaat en wat zout en peper er bij.
De saus moet redelijk dun zijn. Is de saus te dik voeg dan nog wat melk toe.

Alle onderdelen van de moussaka zijn klaar.
Tijd voor de oven.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal licht in met wat olie.
Schep eerst de helft van het gehakt in de schaal.
Dek dit af met de helft van de aubergineplakken.
Schep een derde van de kaassaus over de aubergine.
Schep de rest van het gehakt erover.
Bedek met de laatste plakken aubergine.
Giet de rest van de kaassaus erover.
De schotel is in 20 tot 30 minuten klaar.

Je kan er Griekse salade bij serveren: grove stukken tomaat, komkommer, flinterdunne uienringen, blokjes feta en wat olijven door elkaar husselen met wat lekkere olijfolie.

Ook lekker: