Ovenschotel met kikkererwten, aubergine en granaatappel

door: Nelly

Dit recept is afkomstig uit het kookboek “Easy” van Bill Granger. Een heerlijk vegetarisch gerecht met een Arabisch tintje, welke ik in ieder geval vaker ga maken. De granaatappelmelasse is verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt, maar heb je die niet in de buurt zitten dan kan je dit ook vervangen door (dikke) balsamico met een beetje honing.

Benodigdheden voor 3 tot 4 personen

3 aubergines – zeezout en zwarte peper – 4 el olijfolie – 1 ui – 3 tenen knoflook – 1 el verse gemberwortel – 1 groene chilipeper – 2 tl paprikapoeder
– 1 tl gemalen komijnzaad (djinten) – 1 blik tomatenblokjes (400 g) – 1 blik kikkererwten (400 g) – 2 el granaatappelmelasse – 1 el bladpeterselie – 1 el muntblaadjes – 2 el granaatappelpitten – stukje feta

Bereiding (ca 30 min. Plus 20 min. Oventijd)

Snij de aubergines in de lengte in plakken van ca. 1 cm dik.
Bestrooi beide zijden met zout en leg ze voor ongeveer 20 minuten een vergiet.
Pel en snipper de ui, knoflook en chilipeper. Rasp een eetlepel gember.
Verwarm een grote koekenpan met een eetlepel olie en fruit de ui, knoflook, chilipeper en gember samen met paprikapoeder en djinten.
Voeg de tomatenblokjes, kikkererwten en de granaatappelmelasse toe.
Breng op smaak met zout en peper, en zet opzij.
Spoel de aubergineplakjes af onder koud water en dep ze goed droog met keukenpapier.
Kwast een beetje olie op beide zijden van de aubergineplakken en bak ze in een koekenpan goudbruin. Grillen kan ook. Reken ongeveer 3 minuten per kant.
Vet een ovenschaal in.
Leg de helft van de aubergineplakken in de schaal, en schep vervolgens de helft van het groentenmengsel er bovenop.
Dek af met een tweede laagje aubergineplakken en giet de rest van het groentenmengsel er op.
Tot zover de voorbereidingen welke je eventueel een dag te voren kan doen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm het gerecht in ongeveer 20 minuten.
Snij ondertussen de munt en peterselie fijn.
Bestrooi de ovenschotel ten slotte met de verse kruiden, granaatappelpitjes en verkruimelde feta. Ben je met 4 personen: serveer er dan (turks) brood bij.

Ook lekker: