Worteltaart

door: Nelly

Bep en Truus hebben vandaag twee worteltaartjes gemaakt (vies hè?). Het ene recept uit de allerhande, het andere uit het kookboek van Ottolenghi. Ottolenghi heeft duidelijk gewonnen. Een heerlijke taart zoals we die in Engeland ook vaak tegen zijn gekomen. Het originele recept is met walnoten. Deze hebben we vervangen door pecannoten. De wortels hadden we iets te fijn geraspt, maar oh, oh… wat is dit toch lekker. Op de foto is rechts de winnaar te zien.

Benodigdheden voor 8 tot 10 personen

160 g bloem – ½ tl bakpoeder – ½ tl baking soda – 1 tl kaneel – ¼ tl kruidnagelpoeder – 1 groot ei – 1 eidooier – 200 g zonnebloemolie – 270 g fijne kristalsuiker – 60 g pecannoten, grof gehakt – 60 g gedroogde geraspte kokos – 135 g wortelen, grof geraspt – 2 eiwitten – een snuf zout
Glazuur: 175 g roomkaas, op kamertemperatuur – 70 g boter, op kamertemperatuur – 35 g poedersuiker – 25 g honing – 30 g pecannoten

Bereiding (ca 30 min. plus 1 uur oventijd)

Verwarm de oven voor op 170′ C. Vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem en de wand met bakpapier.
Zeef de bloem met bakpoeder, zuiveringszout en specerijen.
Klop het ei en de eidooier door elkaar.
Klop de zonnebloemolie met de suiker in een kom met de mixer 1 minuut op de middelste stand.Voeg al kloppend op lage stand het eimengsel toe. Meng er de pecannoten, kokos en wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.
Klop in een schone kom de eiwitten met het zout; klop tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim rustig in drie porties door het wortelbeslag en meng niet te lang. Het is geen probleem als er nog wat schuim zichtbaar is.
Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart ongeveer 1 uur; het kan langer duren voordat de taart gaar is, controleer met een satéprikker.
Dek de taart als hij te donker wordt af met aluminiumfolie. Laat hem in de vorm afkoelen en haal hem pas dan eruit.
Klop voor het glazuur de verse roomkaas met een mixer luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en honig licht en luchtig. Spatel beide mengsels goed door elkaar. Strijk het glazuur als een gegolfde laag op de taart en bestrooi met de pecannoten.

Ook lekker: