Gebakken spruitjes met shiitake en kip

door: Eleanne

Dit recept is afkomstig van Yotam Ottolenghi en oorspronkelijk een vegetarisch gerecht met tahu in plaats van kip. Bep en Truus houden niet zo van tahu, dus hebben we deze brokjes vervangen door kip.

Benodigdheden voor 4 personen

2 el zoete chilisaus – 1,5 el soja saus – 3 el geroosterd sesamolie – 1 el rijstazijn – 1 el ahornsiroop – 200 gr. kipfilet – 1,75 dl zonnebloemolie – 100 gr. bosui – 1/2 rode chilipeper – 120 gr. Shii-take – 15 gr. korianderblad – 1 el sesamzaad – zout

Bereiding(ca. 20 min.)

Marineer eerst de kip. Snijd de kipfilet in blokjes. Klop de chilisaus en sojasaus met twee eetlepels sesamolie, azijn en ahornsiroop door elkaar. Schep de kip door de marinade.

Maak de spruitjes schoon en snij ze overlangs in drie dikke plakken. Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak de spruitjes met wat zout ongeveer twee minuten op hoog vuur. Roer niet veel, en bak de spruitjes in twee keer als de pan te vol is.
Schep de spruitjes uit de pan in een schaal.

Snij de bosui in ringetjes, hak de chilipeper fijn (zonder zaadjes), en snij de paddenstoelen in vieren.
Doe weer twee eetlepels olie in de pan en bak nu de bosui, chilipeper en paddenstoelen voor ongeveer twee minuten. Schep ze bij de spruitjes in de schaal.

Zet de pan weer op hoog vuur en schep met een tang de kip uit de marinade en leg deze naast elkaar in een enkele laag in de pan. Zet het vuur vervolgens iets lager en bak de kip een paar minuten per kant totdat ze een mooie karamelkleur hebben en gaar zijn. Schep ze uit de pan en voeg ze bij de spruitjes in de schaal.

Als alle kip gebakken is doe dan alle ingrediënten uit de schaal weer terug in de pan.
Voeg vervolgens de achtergebleven marinade en de helft van de fijngesneden koriander toe.
Haal de pan van het vuur, schep alles losjes door elkaar en laat het gerecht iets afkoelen in de pan.

Voeg vervolgens eventueel wat zout toe.
Roer de overgebleven sesamolie erdoor en garneer het gerecht met geroosterd sesamzaad en de rest van de koriander.
Serveer het gerecht met witte rijst.

Ook lekker: